Nasz rozwój

Nasza kulinarna podróż zaczęła się wraz z pierwszymi gośćmi w roku 2003. Od samego początku jako agroturystyka z wyżywieniem zależało nam, aby nasze dania wyróżniały się jakością i oryginalnością. Powoli zaczęliśmy eksperymentować i starać się opanować do perfekcji kuchenne rzemiosło.

Poza sezonem testowaliśmy nowe potrawy i je ulepszaliśmy. A w sezonie wakacyjnym serwowaliśmy to, co było najsmaczniejsze.

Smak jest subiektywnym doznaniem, dlatego też dzielimy się naszym i uczymy od naszych gości. Mamy zapisane zeszyty ich ulubionymi przepisami.

przygotowana obiadokolacja w agorturstyce Ciche Wody
Fokacia w gospodarstwie Ciche Wody

Na przestrzeni lat gospodyni Ania odkrywała tajniki kuchni polskiej. Wiele potraw udało się opanować do perfekcji. Pierogi, symbol polskiej gościnności, spod ręki gospodyni smakuj inaczej niż wszystkie. Są delikatniejsze i rozpływają się w ustach, zachowując wyczuwalną równowagę konsystencji i aksamitny zapach. Sekretem jest grubość ciasta i odpowiednia ilość farszu.

Gospodarz Wojtek rzemieślniczą ręką zaczął zajmować się mięsem. Potrawy te były troszkę cięższe, podane w glinianych półmiskach, przyozdobione ziołami. Z tkliwością rozpływające się w ustach. Sztuką okazał się dokładny dobór przypraw podkreślających smak najlepszych składników.

Połączenie dwóch składników: Ani i Wojtka w kuchni, niczym yin i yang trafiało od lata przez żołądek do serc gości Cichych Wód.

Gdy lata mijały Ciche Wody cały czas się rowzijały, a ich zasady przygotowywania potraw zaczęły być zgodne z filozofią slow food.


Osiągnięcia

Kulinarne


Sztuka gospodarzy została doceniona na wielu konkursach potraw regionalnych, gdzie nie raz zajęli pierwsze miejsce, czy to w potrawach jagnięcych, czy przepysznych kołdunów.

Na dowód uznania dla smaków kuchni gospodarzy, zostali Oni zaproszeni do sieci Dziedzictwa kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla.

certyfikat dziedzictwa kulianrnego dla gospodarstwa ekologicznego Ciche Wody

Aktualnie



Ciche Wody oprócz mazurskiej tradycji, posiadają elementy kuchni włoskiej, ziołowych past oraz aromatycznej kawy. Cechują się lekkością aranżacji i podania. Jadłospis zmienia się z porami roku, gdyż bazuje w głównej mierze na składnikach z gospodarstwa, a ogród kuchenny liczący ponad 100 odmian roślin zaopatruję ją w najlepszego sortu warzywa i owce. Mięso to głównie wołowina, jagnięcina i drób zagrodowy. Ekologicznie i aromatycznie.
Z przyjemnością dzielimy się swoim doświadczeniem na warsztatach

Kaczka w agroturstyce Ciche Wody
zastawa na stole w gospodarstwie Ciche Wody zioła w gospodarstwie agrotrustycznym Ciche Wody
Zapiekanka w gospodarstwie na mazurach Ciche Wody

Wpadnij na obiad

Zapraszamy wszystkich do spróbowania jedzenia w naszej farmerskiej restauracji.

Dla gości spoza naszej agroturstyki oferujemy obiadokolacje w cenie 100zł od osoby. Prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny minimum 1 dzień przed przyjazdem.

przypieczone uda kurczak

Wydarzenia okolicznościowe


Zachęcamy wszystkich do zorganizowania wydarzeń okolicznościowych w naszym gospodarstwie. Oferujemy dania przygotowane w oparciu o składniki najlepszej jakości, bazujące na wołowinie, jagnięcinie, i drobiu. Zadzwoń do nas aby umówić się na spotkanie.

zdjecie z 1 komuni