Nasza kulinarna podróż zaczęła się wraz z pierwszymi gośćmi w roku 2003. Od samego
początku jako agroturystyka z wyżywieniem zależało nam, aby nasze dania wyróżniały
się jakością i oryginalnością. Powoli zaczęliśmy eksperymentować i starać się
opanować do perfekcji kuchenne rzemiosło.
Poza sezonem testowaliśmy nowe
potrawy i
je ulepszaliśmy. A w sezonie wakacyjnym serwowaliśmy to, co było najsmaczniejsze.
Smak jest subiektywnym doznaniem, dlatego też dzielimy się naszym i uczymy od
naszych gości. Mamy zapisane zeszyty ich ulubionymi przepisami.
Na przestrzeni lat gospodyni Ania odkrywała
tajniki kuchni polskiej. Wiele potraw udało się opanować do perfekcji. Pierogi, symbol
polskiej gościnności, spod ręki gospodyni smakuj inaczej niż wszystkie. Są
delikatniejsze i rozpływają się w ustach, zachowując wyczuwalną równowagę konsystencji i
aksamitny zapach. Sekretem jest grubość ciasta i odpowiednia ilość farszu.
Gospodarz Wojtek
rzemieślniczą ręką zaczął zajmować się mięsem. Potrawy te były troszkę cięższe, podane w
glinianych półmiskach, przyozdobione ziołami. Z tkliwością rozpływające się w ustach.
Sztuką okazał się dokładny dobór przypraw podkreślających smak najlepszych składników.
Połączenie dwóch składników: Ani i Wojtka w kuchni, niczym yin i yang trafiało
od lata
przez żołądek do serc gości Cichych Wód.
Gdy lata mijały Ciche Wody cały czas się rowzijały, a ich zasady przygotowywania potraw
zaczęły być zgodne z filozofią slow food.
Sztuka gospodarzy została doceniona
na wielu konkursach potraw regionalnych, gdzie nie raz zajęli pierwsze miejsce, czy
to w potrawach jagnięcych, czy przepysznych kołdunów.
Na dowód uznania dla
smaków
kuchni gospodarzy, zostali Oni zaproszeni do sieci Dziedzictwa kulinarnego Warmii,
Mazur i Powiśla.
Ciche Wody oprócz mazurskiej tradycji,
posiadają elementy kuchni włoskiej, ziołowych past oraz aromatycznej kawy. Cechują
się
lekkością aranżacji i podania. Jadłospis zmienia się z porami roku, gdyż bazuje w
głównej
mierze na składnikach z gospodarstwa, a ogród kuchenny liczący ponad 100 odmian
roślin
zaopatruję ją w najlepszego sortu warzywa i owce. Mięso to głównie wołowina,
jagnięcina i
drób zagrodowy. Ekologicznie i aromatycznie.
Z przyjemnością dzielimy się swoim
doświadczeniem na warsztatach
Zapraszamy wszystkich do spróbowania
jedzenia w naszej farmerskiej restauracji.
Dla gości spoza naszej agroturstyki oferujemy obiadokolacje w cenie 100zł
od osoby. Prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny minimum 1 dzień przed przyjazdem.
Zachęcamy wszystkich do zorganizowania wydarzeń okolicznościowych w naszym gospodarstwie. Oferujemy dania przygotowane w oparciu o składniki najlepszej jakości, bazujące na wołowinie, jagnięcinie, i drobiu. Zadzwoń do nas aby umówić się na spotkanie.