Zagroda edukacyjna

Gospodarstwo nasze należy do ogólnopolskiej sieci „Zagród edukacyjnych”. Zajęcia edukacyjne w gospodarstwach rolnych są wspaniałą okazją dla urozmaicenia i wzbogacenia procesu kształcenia. Programy nauczania zorientowane są na praktyczne działanie, ćwiczenia warsztatowe z różnych przedmiotów, alternatywne miejsca edukacji, poznanie wiejskiej kultury. Zapraszamy dzieci i młodzież do

odwiedzenia naszego gospodarstwa i uczestnictwa w zajęciach tematycznych. Zapraszamy również zorganizowane grupy do 30 osób.

Więcej informacji na: http://www.agroturystyka.edu.pl/zagroda2

logo_zagroda1

Wiosna

Temat: Pieczenie chleba razowego na zakwasie

Program:

  • otwarcie zajęć zapoznanie się z uczestnikami
  • krótki opis gospodarstwa
  • historia chleba
  • mielenie zbóż ekologicznych na żarnach,
  • wyrabianie chleba
  • bułki drożdżowe z serem wyrabianie i pieczenie
  • zupa z kociołka i degustacją wypiek w kopie nad stawem
  • zakończenie

Czas trwania 4 godziny

Temat: Strzyżenie owiec filcowanie wełny.
  • powitanie zapoznanie z uczestnikami
  • owce skudde w gospodarstwie
  • filc i wełna eko surowiec
  • strzyżenie owiec- pokaz
  • czesanie wełny
  • filcowanie na mokro
  • filcowanie igłami
  • zakończenie i poczęstunek z produktów ekologicznych

Warsztaty prowadzone są pod dachem w terminie marzec – kwiecień.

Lato

Temat: Naturalne materiały. Ziemia jako warsztat i surowiec
  • powitanie zapoznanie uczestników
  • wprowadzenie: Ziemia jako warsztat i surowiec
  • garncarstwo i co jeszcze z gliny
  • przygotowanie gliny do obróbki
  • budowanie z gliny aktywne
  • ozdoby i naczynia z gliny aktywne
  • wypieki z pieca glinianego
  • zakończenie

Warsztaty prowadzone są w terminie maj – czerwiec.

Jesień

Zima

Warsztaty Rodzinne

Chleb

Zapraszamy Państwa na pieczenie chleba metodą bardzo starodawną, ale prostą. Mąkę do naszego chleba produkujemy sami, z naszego żyta ekologicznego, posiadamy własny młynek, którym wytwarzamy różnej grubości mąkę pełno ziarnistą. Pieczenie chleba odbywa się w etapie dwudniowym. Każdy z naszych gości otrzymuje swój chlebek przez siebie upieczony.

Filcowanie

Hodowane przez nas owce prymitywnej rasy Skudde są strzyżone dwa razy w roku. Uzyskana wełna o charakterystycznym składzie z przewagą włosa rdzeniowego doskonale nadaje się do filcowania. Filc jest jedną z najstarszych tkanin można z niego wytwarzać ozdoby, galanterię oraz części odzieży.

Zajęcia warsztatowe obejmują

Tworzenie ozdób z filcu z wykorzystaniem igieł do filcowania, bądź filcowania na mokro;
Czesanie i barwienie wełny;
Strzyżenie owiec.

Warzywnik

uprawa i pielęgnacja warzyw i roślin uprawnych.
zielone na talerzu – warsztaty kulinarne