Warsztaty rodzinne

Sposób na dzień, weekend, wakacje.

Chleb

Zapraszamy Państwa na pieczenie chleba metodą bardzo starodawną, ale prostą. Mąkę do naszego chleba produkujemy sami, z naszego żyta ekologicznego, posiadamy własny młynek, którym wytwarzamy różnej grubości mąkę pełno ziarnistą. Pieczenie chleba odbywa się w etapie dwudniowym. Każdy z naszych gości otrzymuje swój chlebek przez siebie upieczony.

Filcowanie

Hodowane przez nas owce prymitywnej rasy Skudde są strzyżone dwa razy w roku. Uzyskana wełna o charakterystycznym składzie z przewagą włosa rdzeniowego doskonale nadaje się do filcowania. Filc jest jedną z najstarszych tkanin można z niego wytwarzać ozdoby, galanterię oraz części odzieży.

Zajęcia warsztatowe obejmują

Tworzenie ozdób z filcu z wykorzystaniem igieł do filcowania, bądź filcowania na mokro;
Czesanie i barwienie wełny;
Strzyżenie owiec.

Warzywnik

uprawa i pielęgnacja warzyw i roślin uprawnych.
zielone na talerzu – warsztaty kulinarne

 

Zapraszamy